buitenland

Afgezette Park verlaat presidentieel complex

Door ANP - 12 maart 2017

SEOUL (ANP ) – De afgezette president Park Geun-hye van Zuid-Korea zal het presidentieel verblijf in Seoul voor 18.00 uur lokale tijd verlaten. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondagmorgen bekend gemaakt.

Vrijdag werd Park uit haar ambt gezet door het constitutionele hof. Na dat nieuws kwamen zaterdag naar schatting 500.000 mensen bijeen op het Gwanghwamun Plein.

Volgens de grondwet volgen er binnen zestig dagen nieuwe presidentsverkiezingen.

De 65-jarige Park is sinds februari 2013 president, maar afgelopen december begon het parlement een afzettingsprocedure na een corruptieschandaal dat vooral is veroorzaakt door een vriendin en vertrouwelinge. Die zou volgens aanklagers haar positie hebben misbruikt. Ze haalde grote bedrijven als Samsung over tientallen miljoenen te schenken aan stichtingen die op haar naam stonden.