buitenland

Bob Dylan komt in weekeind Nobelprijs halen

Door ANP - 29 maart 2017

STOCKHOLM (ANP/DPA) – De Amerikaanse muzikant en dichter Bob Dylan komt in het weekeinde naar Stockholm om zijn Nobelprijs voor de literatuur in ontvangst te nemen. Dit meldde het hoofd van de Zweedse Academie die de prijzen uitreikt, woensdag op haar blog.

De traditionele Nobel-voordracht zal Dylan bij deze gelegenheid niet houden, schreef Sara Danius. ,,Het goede nieuws is dat de Zweedse Academie en Bob Dylan hebben besloten elkaar komend weekeinde te treffen. De academie zal dan Dylan’s Nobel-oorkonde en -medaille overhandigen.

De muzikant had de prijs in oktober als eerste songwriter ooit toegekend gekregen voor zijn poëtische creaties in de Amerikaanse songtraditie. De officiële prijsuitreiking in december had Dylan wegens verplichtingen elders overgeslagen.

Om de prijs te krijgen, moet Dylan binnen een half jaar na de viering een Nobel-lezing houden. Die kan hij echter ook op een later tijdstip nog als videoboodschap opsturen. Daarom krijgt de Amerikaan de prijs nu al. Dat gebeurt in een kleine en intieme setting ,,waarbij geen media aanwezig zijn”, kondigde Danius aan.