buitenland

Britten op weg naar de uitgang

Door ANP - 29 maart 2017

BRUSSEL/LONDEN (ANP) – Nu de Britten hun vertrek uit de Europese Unie officieel hebben gemaakt, kunnen beide partijen hun stellingen gaan betrekken. De belangen zijn groot, dus of ze de komende twee jaar hun beloofde vriendschappelijkheid kunnen volhouden is nog de vraag.

,,We missen jullie al’’, zei EU-president Donald Tusk met de afscheidsbrief van premier Theresa May in zijn handen. Een ordentelijk vertrek, het beperken van de schade en het wegnemen van de onzekerheid staan bovenaan de prioriteitenlijst van de 27 EU-landen, schrijven ze in een verklaring. Ze nemen zich voor eensgezind op te treden en zich niet uit elkaar te laten spelen.

Het opmaken van de eindrekening voor de Britten (mogelijk 58 miljard euro) en het veiligstellen van de rechten van de niet-Britse EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen staan voorop.

Onderhandelingen

De onderhandelingen over de toekomstige relatie komen pas later aan de orde, terwijl May die juist gelijk wil laten oplopen met die over de scheidingsvoorwaarden. De EU-landen bepalen echter waarover wanneer wordt gesproken.

Vanuit het Europese vasteland riepen veel politici op conflicten te voorkomen. ,,Geen vechtscheiding”, aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Premier Mark Rutte benadrukte de belangen van Nederlandse burgers en bedrijven voorop te stellen.

De 27 lidstaten bepalen over een maand de precieze richtlijnen waar EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn team zich aan moeten houden. De verwachting is dat de onderhandelingen in de tweede helft van mei echt kunnen beginnen.

Beide partijen streven naar een akkoord. Tegen het najaar van 2018 zouden ze klaar moeten zijn, omdat ook alle parlementen die nog moeten goedkeuren.