buitenland

Celstraf voor mensensmokkelaars

Door ANP - 26 maart 2017

RASHID (ANP/RTR) – Een Egyptische rechtbank heeft zondag 56 mensen tot gevangenisstraffen veroordeeld in verband met het kapseizen van een migrantenboot vorig jaar. Zeker tweehonderd mensen kwamen toen om het leven.

De verdachten werden veroordeeld tot ten minste zeven jaar cel, meldden gerechtelijke bronnen. Enkelen moeten dertien tot veertien jaar de gevangenis in. Eén vrouw werd vrijgesproken.

De boot kapseisde op de Middellandse Zee op 21 september. Reddingswerkers en vissers redden ten minste 169 opvarenden, maar minstens 202 mensen kwamen om. Het was een van de dodelijkste rampen met migranten die proberen de gevaarlijke zeereis vanuit Afrika naar Europa te maken.

De aanklachten tegen de 57 luidden behalve de dood van 202 passagiers, varen met onvoldoende reddingsmateriaal, het in gevaar brengen van levens, het ontvangen van geld van de slachtoffers, het verbergen van verdachten voor de autoriteiten en het gebruik van een vaartuig zonder vergunning.