buitenland

EP doet Turkse ‘propagandakrant’ in de ban

Door ANP - 22 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – Het Turkse dagblad Daily Sabah mag per direct niet meer worden verspreid in het Europees Parlement. Dat heeft parlementsvoorzitter Antonio Tajani woensdag na onderzoek besloten.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers had vorige week gevraagd de ongevraagde verspreiding van ,,deze spreekbuis van president Erdogan’’ te stoppen. De politicus deed dat nadat Daily Sabah een ,,lastercampagne’’ was begonnen tegen Nederlanders met een Turkse achtergrond, onder wie het inmiddels teruggetreden Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir.

Lenaerts kreeg na zijn oproep veel modder naar zich gegooid in de kolommen van de krant. Hij hekelt het ,,cynisme” van Ankara. ,,Het is een verschrikkelijke vorm van ironie en hypocrisie dat de Turkse regering klaagt over de vrijheid van meningsuiting en de vrije pers terwijl in Turkije een recordaantal journalisten momenteel in de cel zit, duizenden hun baan kwijtgeraakt zijn en kritische media gesloten worden.”