buitenland

EU wil vrijlating Russische demonstranten

Door ANP - 27 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie heeft bij de Russische autoriteiten de onmiddellijke vrijlating geëist van de betogers die zondag tijdens vreedzame demonstraties werden opgepakt. De politie-inzet is in strijd met de ook in Russische grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering, liet EU-buitenlandchef Federica Mogherini maandag weten.

Mogherini riep Rusland op de fundamentele rechten te waarborgen en volledig te voldoen aan zijn internationale verplichtingen.

Bij massale protesten in het land tegen corruptie pakte de politie honderden mensen op. Een van de arrestanten is oppositieleider Aleksej Navalny, die in het centrum van Moskou door de politie werd meegenomen.

De betogingen van zondag waren de grootste in Rusland sinds jaren. Ook de Verenigde Staten hebben het optreden van de Russische autoriteiten al veroordeeld.