buitenland

Europese sociaaldemocraten: Dijsselbloem weg

Door ANP - 22 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – De sociaaldemocratische fractie (S&D) in het Europees Parlement wil dat Jeroen Dijsselbloem zich terugtrekt als voorzitter van de eurogroep. De uitlatingen van de PvdA-minister zijn ,,onaanvaardbaar en de druppel die voor ons de emmer heeft doen overlopen’’, zegt vicevoorzitter Kathleen Van Brempt.

Dijsselbloem insinueerde in een gesprek over Zuid-Europese landen dat wie zijn geld uitgeeft aan ,,drank en vrouwen” niet moet verwachten dat hij geholpen wordt. De fractie was sowieso al geen fan van zijn aanpak in de eurogroep. ,,Wij gaan ervan uit dat hij de eer aan zichzelf houdt.’’

Het fractiebestuur was unaniem. Fractievoorzitter Gianni Pittella zei dat hij een duidelijke spijtbetuiging van Dijsselbloem had verwacht over diens ,,beschamende en moeilijk verkeerd te interpreteren” uitspraken. ,,Dit bevestigt dat Dijsselbloem ongeschikt is om de eurogroep voor te zitten en daarom roepen we hem op op te stappen. De eurogroep verdient een nieuwe progressieve voorzitter.”

De PvdA heeft drie leden in de 190-koppige S&D-fractie, onder wie delegatieleider Paul Tang. Die noemde Dijsselbloems uitspraken ,,ongelukkig’’. ,,Hij had beter andere woorden kunnen kiezen. Maar het parlement gaat niet over de eurogroep, dus wij hoeven ons er niet over uit te laten.’’