buitenland

Fillon moet bij onderzoeksrechter verschijnen

Door ANP - 01 maart 2017

PARIS (ANP/RTR) – De Franse conservatieve presidentskandidaat Francois Fillon heeft woensdag een oproep gekregen om te verschijnen voor de onderzoeksrechter in de zogenoemde ‘Penelopegate’. Hij zou zijn vrouw Penelope honderdduizenden euro’s hebben betaald voor werk dat ze nooit zou hebben verricht.

Volgens diverse media zou Fillons vrouw Penelope woensdag door justitie in voorlopige hechtenis zijn genomen. Fillon heeft zijn partijtop bijeenroepen.

Fillon heeft aangekondigd dat hij om 12.00 uur een verklaring voor de pers aflegt. Er wordt rekening mee gehouden dat hij zich terugtrekt als presidentskandidaat. De verkiezingen zijn op 23 april en 7 mei.

Fillon is kandidaat voor de centrumrechtse partij Les Républicains (LR). Hij staat al weken onder zware druk vanwege de aantijgingen. Fillon zou als parlementslid jarenlang zijn vrouw als medewerkster hebben laten betalen, terwijl zij geen aantoonbaar werkt heeft verricht. De zaak werd aan het rollen gebracht door een satirisch weekblad.