buitenland

Geen uitsluitsel over import genmais

Door ANP - 27 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – Experts van de EU-lidstaten zijn het maandag wederom niet eens geworden over de toelating tot de Europese markt van een aantal nieuwe genetisch gemanipuleerde maissoorten. Dat heeft de Luxemburgse milieuminister Carole Dieschbourg laten weten.

Bij de vorige stemronde in januari stemden slechts tien lidstaten voor. Nu de benodigde meerderheid er niet is, komt de kwestie weer op het bordje van de Europese Commissie. Dieschbourg wil dat die ,,burgers respecteert en de voorstellen intrekt’’.

De milieucommissie van het Europees Parlement sprak zich vorige week uit tegen een vergunning voor de maissoorten, die resistent zijn tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen. De commissieleden vinden dat er veel te weinig informatie beschikbaar is om een goed oordeel te vellen over de schadelijke gevolgen ervan.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA gaf vorig jaar augustus al wel groen licht. De laatste keer dat de Europese Commissie de invoer van nieuwe soorten genmais toestond was in 2010.