buitenland

Hof schuift parlement Venezuela opzij

Door ANP - 30 maart 2017

CARACAS/BOGOTA (ANP) – Het hooggerechtshof in Venezuela heeft het parlement aan de kant geschoven en de taken ervan overgenomen. De rechters stellen in een donderdag gepubliceerde uitspraak dat het parlement slecht samenwerkt en regels aan zijn laars lapt, meldden plaatselijke media. De oppositie noemt het besluit de vestiging van een dictatuur.

Het parlement wordt gedomineerd door tegenstanders van president Nicolás Maduro. Het hooggerechtshof heeft zich eerder in uitspraken consequent achter Maduro geschaard. Het heeft besluiten van het parlement geblokkeerd en taken naar zich toe getrokken. Rechters hebben ook voorkomen dat er een referendum wordt gehouden over de afzetting van Maduro.

Maduro volgde in 2013 de overleden linkse populist Hugo Chávez op. Maduro’s berooide bewind wankelt, vooral sinds de oppositie in 2015 twee derde van de zetels in het parlement won.