buitenland

Landen dreigen Venezuela met schorsing OAS

Door ANP - 24 maart 2017

MEXICO STAD (ANP) – Veertien Zuid- en Midden-Amerikaanse landen hebben er donderdag bij Venezuela op aangedrongen snel verkiezingen te houden en politieke gevangenen vrij te laten. In een verklaring hebben ze de optie open gehouden om het Zuid-Amerikaanse land te schorsen als lid van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Het schorsen is de uiterste maatregel die alleen moet worden ingezet als diplomatieke inspanningen falen, lieten de landen weten. De groep landen, waaronder de Verenigde Staten, Mexico, Canada en Brazilië, drong er bij Venezuela ook op aan de rechtmatigheid van het parlement te erkennen. President Nicolas Maduro heeft na een grote verkiezingswinst van de oppositie eind 2015 de invloed van het parlement ingeperkt.

,,We zijn op dit moment niet uit op uitsluiting van Venezuela uit de OAS. We vragen Venezuela dringend de wet te volgen en zo snel mogelijk verkiezingen te houden”, zei Mark Toner namens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.