buitenland

Le Pen verliest immuniteit Europees parlement

Door ANP - 02 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen is donderdag haar parlementaire onschendbaarheid van het Europees Parlement (EP) kwijtgeraakt.

Tegen Le Pen loopt in Frankrijk een onderzoek omdat ze in 2015 drie schokkende foto’s van gruweldaden van Islamitische Staat (IS) via Twitter verspreidde. Een van de foto’s was van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Dat mocht ze als EP-lid ongestraft doen, maar in Frankrijk is publicatie van dit soort materiaal strafbaar.

Nu haar onschendbaarheid wordt opgeheven, kan het Frans Openbaar Ministerie haar eventueel vervolgen. Ze kan bij veroordeling een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 75.000 euro krijgen.

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde voor de voorlopige maatregel tegen Le Pen.