buitenland

Noorwegen schendt Breiviks rechten niet

01 maart 2017

OSLO (ANP/RTR) – De Noorse overheid schendt de mensenrechten van massamoordenaar Anders Breivik door zijn detentie in een isoleercel met drie kamers niet. Een gerechtshof in Oslo verwerpt de bezwaren van Breivik hierover.

Breivik vermoordde in 2011 77 mensen. De overheid houdt de inmiddels 38-jarige moordenaar sinds zijn veroordeling in 2012 tot moord en terrorisme in afzondering in een gevangenis vast. Hij zit 21 jaar met de mogelijkheid op verlenging van de straf uit.

Het hof vernietigt met zijn oordeel de mening van een rechtbank, die zich wel kon vinden in Breiviks bezwaren tegen inhumane behandeling. De moordenaar eiste onder meer meer privacy en bewegingsvrijheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.