buitenland

‘Poolse rechtsstaat zaak voor EU-ministers’

Door ANP - 22 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – De manier waarop Polen omgaat met de rechtsstaat is de laatste tijd nog zorgwekkender geworden. De kwestie moet daarom snel worden besproken door de EU-ministers van Europese Zaken.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zei dat woensdag in het Europees Parlement. Hij gaat tijdelijk EU-voorzitter Malta vragen de kwestie zo snel mogelijk op de agenda te zetten.

Timmermans spreekt al ruim een jaar met de conservatieve regering in Warschau, die zich onder meer bemoeit met het constitutionele hof. Hij kreeg vorige maand een reactie op zijn waarschuwing uit december, maar die heeft de zorgen ,,tot zijn grote spijt’’ niet weggenomen. Sterker nog, de scheiding der machten is volgens hem nog verder onder vuur komen te liggen.

Persvrijheid

Parlementariërs wezen ook op de beperking van de persvrijheid en de omgang met migranten in Polen. Zij willen dat de nog nooit eerder gebruikte procedure om het stemrecht van een lidstaat tijdelijk in te trekken, wordt ingezet. Die stap moet echter door alle lidstaten worden gesteund, en bijvoorbeeld Hongarije lijkt dat niet te willen doen.

Op vragen uit het parlement zei Timmermans dat het verleidelijk zou zijn ,,om een held voor een dag te zijn’’ door het artikel te activeren. Dan hadden wij onze plicht gedaan, maar de commissie zou dan terzijde worden geschoven, aldus de EU-commissaris. ,,We hebben echt de lidstaten nodig om dit op te lossen. Daarom hoop ik dat Malta kans ziet om het te agenderen.’’

Timmermans zei dat investeerders Polen mogelijk links laten liggen als de onafhankelijkheid van rechters niet wordt gerespecteerd. Tegelijkertijd wees hij op de veerkracht van het Poolse volk, wat hem voor de lange termijn optimistisch stemt.