buitenland

Premier Abe onder vuur in rel rond school

Door ANP - 23 maart 2017

TOKIO (ANP) – Het hoofd van een Japanse school heeft donderdag voor het Japanse parlement verklaard dat hij in 2015 een donatie van 1 miljoen yen ( 8300 euro) heeft ontvangen van de vrouw van de Japanse premier Shinzo Abe. De getuigenis van het schoolhoofd maakt deel uit van een onderzoek naar een grondaankoop door de Moritomo Gakuen scholengemeenschap tegen een opvallend hoge korting. Op het terrein zou een nieuwe school moeten komen.

Premier Abe heeft iedere betrokkenheid bij de grondaankoop ontkend. Bovendien heeft hij ontkend dat zijn vrouw namens hem de donatie heeft gedaan.

De getuigenverklaring die op vier Japanse zenders live te volgen was heeft voor een flinke daling in de populariteitscijfers van Abe gezorgd en had zelfs effect op de Japanse beurskoersen die flink zakten.