buitenland

‘Redders spelen mensensmokkelaars in de kaart’

Door ANP - 22 maart 2017

ROME (ANP/RTR) – De hoofdaanklager van de havenstad Catania op Sicilië heeft hard uitgehaald naar hulporganisaties die met eigen schepen migranten redden voor de kust van Libië. Zij zouden mensensmokkelaars in de kaart spelen.

Aanklager Carmelo Zuccaro zei woensdag tegen een parlementaire commissie te vermoeden dat er sprake is van directe communicatie tussen leden van hulporganisaties en mensensmokkelaars in Libië. Hij wees erop dat de contactgegevens van zogenoemde niet-gouvernementele organisaties met reddingsschepen op internet staan, waardoor iedereen ze kan bellen.

Normaliter stuurt de kustwacht schepen op pad als een noodomroep binnenkomt, maar Zuccaro zei ervan overtuigd te zijn dat ook andere partijen de hulporganisaties inseinen. Er loopt in Catania al een onderzoek naar mogelijke financiële banden tussen de ngo’s en mensensmokkelaars.

De aanklager moest erkennen dat er nog geen bewijs is van contacten tussen de smokkelaars en hulpverleners. Hij benadrukte dat de ngo’s het werk van smokkelaars in elk geval een stuk makkelijk maken, doordat hun schepen vlak buiten Libische wateren liggen te wachten op migranten.