buitenland

Schotland vraag formeel om nieuw referendum

Door ANP - 31 maart 2017

EDINBURGH (ANP) – De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft vrijdag in een brief aan haar Britse collega Theresa May gevraagd om een nieuw referendum over onafhankelijkheid van Schotland. Het verzoek volgt op het opzeggen van het lidmaatschap van de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk. May stuurde de opzegging woensdag naar het EU-hoofdkwartier in Brussel.

Sturgeon schreef aan May dat Schotland een nieuw referendum moet krijgen nu het ,,onvermijdelijk lijkt dat het Verenigd Koninkrijk de EU, inclusief de binnenlandse markt van de unie, verlaat”. Ze heeft volgens Schotse media beklemtoond dat dit zeer tegen de wil van de Schotten is. De brexit zal bovendien ,,grote gevolgen hebben voor onze economie, onze samenleving en onze plaats in de wereld”.

In een referendum over onafhankelijkheid stemde in 2014 ruim 55 procent van de Schotse kiezers tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. Toen was er geen sprake van brexit. In het referendum over de brexit stemde in juni 2016 ruim 62 procent van de Schotse kiezers tegen vertrek uit de EU.