buitenland

Schots parlement wil nieuw referendum

Door ANP - 28 maart 2017

EDINBURGH (ANP/RTR) – Het Schotse parlement heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van premier Nicola Sturgeon om een nieuw referendum te houden over onafhankelijkheid. Sturgeon wil de Schotten daarover laten beslissen eind 2018 of begin 2019, als duidelijk is onder welke voorwaarden het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU plaatsvindt.

Het Schotse parlement in Edinburgh gaf de premier het mandaat om bij het Britse Lagerhuis een verzoek in te dienen voor het houden van het referendum. De Britse premier Theresa May liet in een reactie weten dat wat haar betreft van een referendum geen sprake kan, zolang het brexit-proces nog niet is afgerond.

In 2014 gingen de Schotten al naar de stembus om over onafhankelijkheid te stemmen. Toen koos een meerderheid ervoor om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. In het brexit-referendum van juni vorig jaar kozen de meeste Schotten er echter voor om in de Europese Unie te blijven.