buitenland

Tillerson wil snel Europese defensieplannen

Door ANP - 31 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – De Verenigde Staten blijven instaan voor de veiligheid van de NAVO-lidstaten, ook bij Russische agressie. Maar zij moeten op de NAVO-top in mei duidelijk maken hoe ze 2 procent van hun nationale inkomen aan defensie denken uit te gaan geven. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vrijdag voor aanvang van overleg met zijn NAVO-collega’s in Brussel.

De Amerikaanse regering wil ook dat de NAVO actiever wordt bij het bestrijden van Islamitische Staat, onder meer in Irak. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei dat het militaire bondgenootschap op dit gebied al veel doet, maar ook nog veel ,,ongebruikt potentieel’’ heeft.

Volgens de Noors oud-premier is het in het belang van de Europese NAVO-landen om, zoals ze in 2014 hebben beloofd, meer te investeren in veiligheid. ,,Niet om de VS te plezieren.’’ Slechts vier Europese lidstaten halen de 2 procentsdoelstelling nu.