buitenland

‘Toegang tot WhatsAppberichten voor politie’

Door ANP - 26 maart 2017

LONDEN (ANP) – Inlichtingendiensten en politie moeten toegang krijgen tot gecodeerde berichten die via WhatsApp worden gestuurd. Daarvoor pleit de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zondag op de BBC, naar aanleiding van de terroristische aanslag van afgelopen week in Londen.

Vlak voor de aanslag maakte de 52-jarige dader, Khalid Masood, gebruik van WhatsApp. De berichten zijn voor veiligheidsdiensten niet te ontcijferen door een zogeheten ‘end-to-end encryptie’, die de chatdienst gebruikt. Daarmee zijn berichten versleuteld met een specifieke code die alleen de verzender en ontvanger hebben.

Rudd noemde het ,,volledig onacceptabel” dat veiligheidsdiensten er niet bij kunnen. ,,Er zou geen plaats moeten zijn waar terroristen zich kunnen verbergen”, stelt ze en doet een beroep op technologiebedrijven om met de overheid mee te werken.