buitenland

Tusk: eerst scheiding Britten, dan toekomst

Door ANP - 31 maart 2017

VALETTA (ANP) – Eerst de scheiding, dan pas de toekomstige relatie. De EU wijst de wens van de Britse regering hard af om gelijktijdig met de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU een nieuwe samenwerkingsvorm te regelen. ,,Dat gaat niet gebeuren”, zei EU-president Donald Tusk vrijdag in Valetta, Malta.

Daar lichtte hij zijn voorstel over de brexit-strategie voor de 27 resterende EU-landen toe, dat hij vrijdag naar de hoofdsteden heeft gestuurd.

Tusk wil eerst ,,aan de mensen denken”, zei hij. ,,De status van de niet-Britse EU-burgers die wonen, werken en studeren in Groot-Brittannië moet worden gegarandeerd.” Zijn tweede prioriteit is te voorkomen dat er een juridisch vacuüm ontstaat voor het bedrijfsleven omdat over twee jaar de EU-wetten niet meer van toepassing zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Ook moet Londen zijn financiële verplichtingen voldoen en wil Tusk een ,,flexibele oplossing” voor de grens tussen (het Britse) Noord-Ierland en Ierland.