buitenland

Twee Democraten akkoord met opperrechter

Door ANP - 31 maart 2017

WASHINGTON (ANP) – Twee Democratische senatoren hebben laten weten dat ze akkoord zijn met de voorgenomen benoeming van Neil Gorsuch als lid van het Amerikaanse Supreme Court, het hoogste rechtsorgaan van het land. Het gaat om Joe Manchin en Heidi Heitkamp.

Gorsuch moet acht Democraten aan zijn zijde zien te krijgen. Twintig Democraten hebben echter al laten weten dat ze de benoeming willen blokkeren.

Om de benoeming tegen te werken, moeten minimaal 41 senatoren zich achter de blokkade scharen.Het is echter niet te verwachten dat er Republikeinse senatoren tegen de benoeming van Gorsuch zijn.

President Trump droeg de conservatieve rechter uit Colorado voor voor het hooggerechtshof. Dit orgaan telt negen rechters, inclusief de voorzitter. Zij worden benoemd voor het leven.

De zetel is al meer dan een jaar vacant, nadat de zeer conservatieve rechter Antonin Scalia overleed. Republikeinen blokkeerden vorig jaar de nominatie van rechter Merrick Garland door president Obama. Dat zette veel kwaad bloed bij de Democraten.