buitenland

VN-tribunaal geeft Turkije aan bij V-raad

Door ANP - 06 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Een rechtbank van de Verenigde Naties in Den Haag doet bij de Veiligheidsraad aangifte tegen Turkije. Het land maakt inbreuk op de juridische onafhankelijkheid van een VN-oorlogsmisdadentribunaal door een van de rechters daarvan vast te houden, ondanks een bevel om hem uiterlijk 14 februari vrij te laten.

Het gaat om de Turkse rechter Aydin Sefa Akay, die vorig jaar werd opgepakt in de nasleep van de mislukte staatsgreep in juli. Hij maakt deel uit van het Mechanisme voor Internationale Straftribunalen (MICT), de opvolger van de internationale tribunalen voor Rwanda en Joegoslavië.

Akay heeft zitting in een kamer die het beroep moet behandelen van de Rwandees Augustin Ngirabatware. Door de detentie van de Turkse rechter kan de behandeling van dit beroep niet doorgaan.