buitenland

VS veroordeelt arrestaties Rusland

Door ANP - 27 maart 2017

WASHINGTON (ANP) – De Verenigde Staten hebben zondag de arrestaties van honderden demonstranten door de Russische politie streng veroordeeld. Ze noemen de politieacties tijdens demonstraties tegen corruptie in verschillende Russische steden een aanval op de democratische waarden.

Een van de arrestanten is oppositieleider Aleksej Navalny, die in het centrum van Moskou door de politie werd meegenomen.

,,We roepen de regering van Rusland op onmiddellijk de vreedzame demonstranten vrij te laten”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die eraan toevoegde dat de VS bezorgd is over de arrestatie van de Russische oppositieleider.

De demonstraties van zondag zijn de grootste protesten in Rusland sinds de uitbarstingen van onvrede in 2011 en 2012. In Moskou waren volgens de politie 7000 tot 8000 mensen op de been en zijn er in totaal 500 mensen gearresteerd. Een mensenrechtenorganisatie die het aantal detentiegevallen bijhoudt spreekt van 600 arrestaties in enkel de Russische hoofdstad.