buitenland

ANC schaart zich achter president Zuma

Door ANP - 05 april 2017

JOHANNESBURG (ANP/RTR) – De Zuid-Afrikaanse partij ANC heeft zich woensdag nadrukkelijk achter leider en president Jacob Zuma (74) geschaard. Dat gebeurde ondanks de roep om zijn aftreden vanuit de bevolking en van enkele bondgenoten nadat Zuma onder anderen negen ministers de laan uitstuurde.

Vooral het ontslag van minister van Financiën Pravin Gordhan kwam Zuma op kritiek te staan. De minister werd gezien als een stabiele factor voor veel buitenlandse investeerders. De grootste vakbond van het land, Cosatu, riep Zuma dinsdag op om op te stappen. De bond is van oudsher een belangrijke partner van de regeringspartij ANC.

De secretaris-generaal van het ANC Gwede Mantashe verklaarde woensdag echter dat het ANC er niet aan denkt Zuma weg te sturen. Zuma’s mandaat als partijleider eindigt in december. Zijn termijn als president eindigt in 2019.