buitenland

Belgische tank met salpeterzuur nog niet leeg

Door ANP - 01 april 2017

GISTEL (ANP) – De tank met salpeterzuur op een mestverwerkingsbedrijf bij het West-Vlaamse Gistel, die vrijdag begon te lekken, is nog niet helemaal leeggepompt. De zender VRT meldde zaterdag dat nog een klein beetje gas vrijkomt, maar dat dit niet schadelijk is voor de volksgezondheid.

Het lek ontstond vrijdag rond 17.30 uur, waarna de meer dan vijfhonderd inwoners van de gemeente Zevekote hun huizen uit moesten. Later op de avond volgde de evacuatie van nog eens ongeveer vijfhonderd mensen uit Sint-Pieters-Kapelle, omdat de wind was gedraaid. Een agent kreeg door het vrijgekomen zuur, dat brandwonden kan veroorzaken bij huidcontact, last van lichte irritatie van de luchtwegen. Hij mocht na controle in het ziekenhuis weer naar huis.

Op basis van metingen meldden de Belgische autoriteiten rond middernacht dat het lek onder controle was. De mensen die zijn geëvacueerd, mogen nog niet naar huis.