buitenland

Betogers eisen behoud ‘Soros-universiteit’

Door ANP - 02 april 2017

BOEDAPEST (ANP/RTR) – Duizenden betogers zijn zondag de straat opgegaan in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Ze eisen dat de regering een wetsvoorstel intrekt dat het voortbestaan bedreigt van een door filantroop en miljardair George Soros opgerichte universiteit. De organisatoren van het protest beschuldigen de overheid van een aanval ,,op de vrijheid van onderwijs”.

De Hongaarse regering diende onlangs een wetsvoorstel in bij het parlement dat buitenlandse universiteiten dwingt aan nieuwe voorwaarden te voldoen. Zo moeten de instellingen ook een campus hebben in hun thuisland. De door de Hongaars-Amerikaanse Soros opgerichte Central European University (CEU) voldoet niet aan die eis.

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft vaker kritiek op organisaties die worden gesteund door Soros. Zo beschuldigde Orbán de CEU er vrijdag van de regels te hebben overtreden bij het toekennen van diploma’s. De universiteit ontkende die beschuldiging met klem.