buitenland

Bombardementen op Mosul hervat

Door ANP - 04 april 2017

ARBIL (ANP/RTR) – De Iraakse luchtmacht heeft de aanvallen op bolwerken van de groep Islamitische Staat in het westen van de stad Mosul dinsdag hervat. De aanvallen lagen de afgelopen dagen stil vanwege bewolking. Grondtroepen maken zich op om op te rukken naar de Grote al-Nuri-moskee in Mosul, waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi bijna drie jaar geleden in delen van Irak en Syrië een kalifaat uitriep.

In het noordwesten van Mosul wordt gevochten in een gebied met nauwe straten, waar IS-strijders zich tussen de bevolking hebben verschanst. Dit beperkt de mogelijkheden om artillerie, de luchtmacht en pantserwagens in te zetten. Iraakse troepen veroverden het deel van Mosul dat ten oosten van de rivier de Tigris ligt al in januari en februari.

Sinds de aanval op Mosul in december werd ingezet zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 300.000 mensen de stad ontvlucht. De Verenigde Naties breiden kampen ten noorden en oosten van Mosul uit om meer vluchtende burgers te kunnen opvangen.