buitenland

Brute kracht nodig bij stemming opperrechter

Door ANP - 06 april 2017

WASHINGTON (ANP) – De Republikeinen kunnen donderdag alleen met brute kracht ervoor zorgen dat hun kandidaat voor het hooggerechtshof, Neil Gorsuch, een meerderheid krijgt in de Senaat. Gorsuch heeft in de Senaat de steun van ten minste zestig afgevaardigden nodig om de baan voor het leven in het Amerikaans hooggerechtshof te krijgen. Die meerderheid gaat hij niet krijgen, bleek donderdag tijdens de ellenlange debatten over de benoeming.

Daarom grijpen de Republikeinen nu naar de zo geheten ‘nucleaire optie’. Dat betekent dat zij de stemprocedure gaan versoepelen. Na die wijziging, waar een normale meerderheid in de Senaat voor volstaat, hebben de Republikeinen genoeg aan hun eigen 52 van de 100 zetels om de benoeming te bekrachtigen.

Veel Republikeinen zijn huiverig om deze ‘nucleaire optie’ te lichten. In het geval dat er weer een Democratisch meerderheid in de Senaat zit, hebben die ook genoeg aan de helft plus één om een dergelijke benoeming te effectueren.