buitenland

China kan ruimte nu ook bevoorraden

Door ANP - 22 april 2017

PEKING (ANP/RTR/DPA) – China is een stap dichter bij een eigen ruimtestation. Het land heeft al mensen naar de ruimte gebracht en rond de aarde draait een Chinees ruimtelaboratorium, maar het is nu voor het eerst gelukt dat te bevoorraden. Over een jaar of vijf moet China een ruimtestation hebben dat permanent bewoond is, net als het ISS.

Het onbemande vrachtschip Tianzhou-1 (Hemels Schip 1) kwam zaterdag aan bij het station Tiangong-2 (Hemels Paleis 2), ongeveer 400 kilometer boven de aarde. De capsule was afgelopen donderdag gelanceerd. De missie is bedoeld om de technologie te testen. Er zijn op dit moment geen mensen in het Hemels Paleis. Afgelopen najaar verbleven twee Chinezen ruim een maand in het lab, de langste Chinese ruimtemissie ooit.

Alleen China en Rusland zijn op dit moment in staat mensen in een baan rond de aarde te brengen. Rusland doet met Europa, de Verenigde Staten, Canada en Japan mee aan het internationale ruimtestation ISS, maar China vaart zijn eigen koers.