buitenland

Dodental door aanslag op buskonvooi stijgt

Door ANP - 15 april 2017

ALEPPO (ANP/RTR/DPA) – Het dodental door de bomaanslag op een wachtend konvooi in een voorstad van Aleppo is opgelopen tot zeker 43. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten bekendgemaakt. Er vielen ook tientallen gewonden, van wie verscheidene ernstig. Volgens de regeringsgetrouwe media in Damascus blies een zelfmoordterrorist zich op in een auto. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.

De slachtoffers behoorden tot de groep evacués uit de door rebellen belegerde steden al-Fouah en Kafraya. De karavaan van 75 bussen en ongeveer twintig ambulances, die vrijdag op gang kwam met in totaal zo’n 5000 vooral sjiitische passagiers, werd ten westen van Aleppo in al-Rashidin opgehouden. Dat kwam door vertraging en onenigheid over de deal tussen regeringsgezinden en opstandelingen. De afspraak was dat tegelijkertijd ook enkele duizenden soennitische inwoners van twee plaatsen die door troepen en bondgenoten van de Syrische president Assad werden belaagd in veiligheid zouden worden gebracht.

Het Observatorium meldde dat de evacués uit Zabadani, een stad niet ver van Damascus die betrokken was bij de uitwisseling, moesten wachten op toestemming voor hun aftocht. Ook burgers en militanten uit Madaya die weg mochten, kregen te maken met oponthoud. Zij strandden in al-Ramousah, bij Aleppo, op weg naar een verblijfplaats in de provincie Idlib, waar de rebellen nog de dienst uitmaken.