buitenland

Eerste grote debat voor Franse verkiezingen

Door ANP - 04 april 2017

PARIJS (ANP) – Voor het eerst gaan alle elf presidentskandidaten voor de Franse presidentsverkiezingen samen in debat. De kandidaten staan dinsdag vanaf 20.40 uur 3,5 uur voor het voetlicht bij de nieuwszenders Bfmtv en CNews. De debatten gaan over de werkgelegenheid, de veiligheid en over sociaal beleid. De zenders hebben beloofd dat het twistgesprek maar één keer voor reclames onderbroken wordt.

De stembusgang is 23 april en 7 mei. De vijf kansrijkste kandidaten hebben afgelopen maand de degens al gekruist in een tv-debat waar tien miljoen mensen naar keken. De vijf zijn de liberale ex-minister van Economische Zaken Emmanuel Macron, de populist Marine Le Pen van het Front National, de centrumrechtse ex-premier Franois Fillon, de linkse Benot Hamon van de regerende Parti Socialiste en de links-radicaal Jean-Luc Mélenchon.

De overige zes kandidaten hebben over soms radicale denkbeelden, zoals Nathalie Arthaud, die het trotskisme aanhangt en de antikapitalist Philippe Poutou. Jacques Cheminade wil van de EU en de euro af en een heel nieuw economisch stelsel. Franois Asselineau en Nicolas Dupont-Aignan worden gerekend tot rechtse nationalistische stromingen, Jean Lassalle tot het politieke midden. Ze lijken volgens peilingen weinig kans te maken.