buitenland

ETA vertelt Franse politie waar wapens liggen

Door ANP - 08 april 2017

BAYONNE (ANP) – De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft zaterdag de Franse politie in Bayonne de plaatsen verteld van twaalf wapenarsenalen. De groep kan daarmee totaal worden ontwapend.

De ETA had eerder deze week aangekondigd zich volledig te ontwapenen. In een brief verklaarde de beweging de wapens te overhandigen aan de vertegenwoordigers van de Baskische gemeenschap. De groep voegde er nog aan toe dat ,,vijanden van de vrede” dat proces zouden willen verstoren.

De ETA (Euskadi Ta Askatasuna) werd in 1959 opgericht en streefde naar een onafhankelijke Baskische staat. De gewapende strijd die volgde kostte meer dan achthonderd mensen het leven. In 2011 riep de ETA een eenzijdige wapenstilstand af. De beweging beloofde daarbij toen al de wapens in te leveren.