buitenland

ETA: volledige ontwapening op 8 april

Door ANP - 07 april 2017

LONDEN (ANP/RTR) – De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft bevestigd dat ze volledig gaat ontwapenen op zaterdag 8 april. Dat meldt de BBC op basis van een brief van de ETA die zegt de wapens te overhandigen aan de vertegenwoordigers van de Baskische gemeenschap.

De beweging maakt daarin bekend dat haar leden zaterdag de wapens zullen inleveren, maar voegt er nog aan toe dat ,,vijanden van de vrede” dat proces zouden willen verstoren. ,, De enige garantie voor succes zijn de duizenden mensen die zaterdag bijeenkomen in (het Zuid-Franse) Bayonne om de ontwapening te ondersteunen”, aldus de brief die is gedateerd op 7 april.

De ETA (Euskadi Ta Askatasuna), die streefde naar een onafhankelijke Baskische staat en daarbij meer dan achthonderd mensen om het leven bracht, riep in 2011 al een eenzijdige wapenstilstand af. De beweging beloofde daarbij de wapens in te leveren, maar een volledige overdracht is nog niet gebeurd.