buitenland

EU-landen mogen Iraanse student weigeren

Door ANP - 04 april 2017

LUXEMBURG (ANP) – Europese landen mogen een visum weigeren aan een Iraniër met een diploma van een universiteit waartegen de EU sancties heeft ingesteld. Zo’n weigering moet echter wel goed worden gemotiveerd, oordeelde het Europees Hof van Justitie dinsdag.

Een Iraanse vrouw had in 2012 een beurs gekregen van de technische universiteit in Darmstadt om daar promotieonderzoek te doen naar de beveiliging van smartphones. Sahar Fahimian had haar master in informatietechnologie gehaald op een Iraanse universiteit die op de sanctielijst staat vanwege steun aan de Iraanse regering op militair gebied.

De Duitse regering weigerde een visum omdat zij de kennis die ze in Duitsland zou opdoen in Iran zou kunnen worden misbruikt. De vrouw ging in beroep, waarop de Duitse rechter het hof vroeg de Europese wetgeving op te helderen.

De rechters in Luxemburg stellen dat zelfs een potentiële bedreiging voor de openbare veiligheid een grond kan zijn om een visum te weigeren. De Duitse rechter moet nu gaan beoordelen of het in dit geval terecht is gebeurd.