buitenland

EU ziet geen toekomst met Assad

Door ANP - 03 april 2017

LUXEMBURG (ANP) – Met president Bashar al-Assad aan het roer kan er in Syrië geen vredesakkoord komen dat standhoudt. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken maakten dat maandag duidelijk in Luxemburg, waar ze hun strategie voor het door oorlog verscheurde land overeenkwamen.

Voor de Verenigde Staten is het verdrijven van Assad niet langer de belangrijkste doelstelling, bleek vorige week. Onder anderen minister Bert Koenders zei echter geen toekomst voor Assad te zien. ,,Dat zal heel moeilijk blijken.” Koenders noemde het onacceptabel dat humanitaire organisaties nauwelijks toegang krijgen.

Dinsdag en woensdag wordt in Brussel een grote conferentie over Syrië gehouden. Daar wordt opgeroepen de humanitaire hulp op peil te houden. Ook wordt een plan opgesteld voor de periode na het conflict. De EU-landen zien alleen een politieke oplossing. Ze steunen de door de VN geleide vredesgesprekken in Genève.

,,We moeten echt klaar staan als het conflict eindigt”, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Europa kan niet betalen voor de wederopbouw zonder dat duidelijk is hoe het verder moet als het conflict is beëindigd, aldus Koenders.