buitenland

Gezamenlijk Frans-Duits transportsquadron

Door ANP - 10 april 2017

BERLIJN (ANP/DPA) – De Duitse krijgsmacht wil samen met Frankrijk een vloot C-130 Hercules-transportvliegtuigen opzetten en voor speciale opdrachten achter de hand houden. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen heeft daar maandag een akkoord voor ondertekend met haar Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian.

Het Frans-Duitse transportsquadron moet vanaf 2021 vanaf Evreux ten westen van Parijs inzetbaar zijn, met zes Duitse en zes Franse toestellen. Door de gezamenlijke opzet moeten training en onderhoud goedkoper uitvallen.

De Duits-Franse samenwerking met de C-130 wordt gezien als een politiek signaal voor hechtere militaire samenwerking binnen de Europese Unie. Duitsland wil daarmee ook een dreigend gat vullen als zijn verouderde Transall-vliegtuigen in 2021 uit de dienst moeten worden genomen. De beoogde opvolger daarvan, de Airbus A400M, kampt met vertragingen en technische tegenslag. Bovendien is de beduidend grotere en loggere A400M voor bepaalde taken, zoals spoedevacuaties uit crisisgebieden, minder geschikt dan de C-130.