buitenland

Grote zorgen in Brussel over Hongarije

Door ANP - 05 april 2017

BRUSSEL (ANP) – EU-commissaris Carlos Moedas (Wetenschap) is zeer bezorgd over de vrijheid van wetenschappelijk onderzoek en andere Europese waarden in Hongarije. Hij riep de regering woensdag op de relatie met de andere EU-landen niet te beschadigen.

Het Hongaarse parlement nam dinsdag een wet aan die het einde kan inluiden van de gerespecteerde, door filantroop George Soros opgerichte Central European University (CEU). Daartegen wordt in binnen- en buitenland geprotesteerd, ook bij Moedas.

Hij vreest voor de autonomie van academische instellingen in Hongarije. De Europese Commissie onderzoekt of de wet door de beugel kan.

De Hongaarse Orbán-regering legt ook mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke media het vuur aan de schenen. Vicevoorzitter Frans Timmermans, die in de commissie verantwoordelijk is voor Grondrechten, houdt over een week een presentatie aan zijn collega’s over hoe het land lijkt weg te drijven van de liberale democratie. Timmermans liet weten Moedas volledig te steunen.