buitenland

‘Inmenging in verkiezingen? Bel de Russen’

Door ANP - 01 april 2017

MOSKOU (ANP) – Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt ook wel van een grapje te houden. Het departement presenteerde op 1 april een nieuwe audioboodschap voor diplomatieke posten in het buitenland, waarmee bellers onder meer kunnen vragen om hulp bij het manipuleren van verkiezingen.

,,U heeft de Russische ambassade bereikt. Uw telefoontje is erg belangrijk voor ons”, luidde de boodschap volgens staatspersbureau Sputnik. ,,Toets 1 om een telefoontje van een Russische diplomaat naar uw politieke tegenstanders te regelen. Toets 2 voor de diensten van Russische hackers. Toets 3 om inmenging in verkiezingen aan te vragen.”

De grap is een knipoog naar kritiek uit het Westen. Zo vermoeden de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Moskou heeft geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden om Donald Trump in het Witte Huis te krijgen. Het Kremlin heeft dergelijke beschuldigingen altijd ontkend.

Westerse journalisten informeerden volgens het ministerie toch even of het echt om een grap ging. ,,Het is jammer dat we hun feestje hebben verpest. Ze waren het waarschijnlijk aan het vieren”, schreef een woordvoerster van het departement op Twitter.