buitenland

Japan bereidt zich voor op Koreaanse crisis

Door ANP - 17 april 2017

TOKIO (ANP/RTR) – De Japanse premier Shinzo Abe heeft Noord-Korea maandag opgeroepen af te zien van verdere provocaties en te stoppen met de ontwikkeling van kernraketten. Abe zei tegen het parlement dat uit voorzorg ook wordt gekeken naar de mogelijke consequenties van een crisis op het Koreaanse schiereiland.

Abe stelde dat alvast wordt nagedacht over de maatregelen die moeten worden genomen als bijvoorbeeld een vluchtelingenstroom op gang komt of Japanse burgers moeten worden geëvacueerd uit Zuid-Korea. Zo moet onder meer worden gekeken naar de mogelijke huisvesting en bescherming van eventuele vluchtelingen.

Een regeringsfunctionaris zei vrijdag dat de Nationale Veiligheidsraad van Japan al heeft besproken hoe de circa 60.000 Japanners in Zuid-Korea moeten worden geëvacueerd in het geval van een crisis. Tokio maakt zich al langer zorgen over de wapenprogramma’s van het onvoorspelbare regime in Pyongyang.