buitenland

Klachten over onregelmatigheden referendum

Door ANP - 16 april 2017

ANKARA/ISTANBUL (ANP/RTR/DPA) – Het Turkse referendum over uitbreiding van de presidentiële macht is zondag niet zonder problemen verlopen. De Republikeinse Volkspartij (CHP), aanvoerder van de oppositie, klaagde dat de hoge kiesraad (YSK) op het laatste moment heeft besloten ook niet afgestempelde stembiljetten als geldig te accepteren. De vooraanstaande CHP-politicus Bülent Tezcan zei dat de kiesraad heeft gefaald door toe te staan dat fraude de volksraadpleging is binnengeslopen.

Op de YSK-website verscheen enkele uren voor sluiting van de stembussen dat ook stembiljetten die niet waren afgestempeld door de officiële bureaumedewerkers zouden worden meegeteld tenzij er bewijs was van fraudeleus handelen.

De mensenrechtenorganisatie IHD constateerde eveneens onregelmatigheden. In vijf provincies zouden waarnemers de toegang tot de stemlokalen zijn geweigerd.