buitenland

Kosovo stelt stemming over ‘leger’ uit

Door ANP - 07 april 2017

PRISTINA (ANP/RTR) – Kosovo krijgt nog geen eigen leger. De Kosovaarse premier Hashim Thaci vroeg het parlement vrijdag nog niet te stemmen over een wetswijziging die veiligheidstroepen in staat moet stellen om zware wapens aan te schaffen.

De regering van het voormalige Servische gebiedsdeel zint al jaren op een manier om een eigen krijgsmacht op te richten. Dat is echter tegen het zere been van de Servische minderheid in het land. Vertegenwoordigers van de Servische gemeenschap kondigden aan de benodigde grondwetswijzigingen in het parlement te blokkeren.

Thaci presenteerde daarom vorige maand een plan waarmee de critici buitenspel gezet konden worden. Door de lichtbewapende Kosovaarse veiligheidstroepen toestemming te geven zwaardere wapens te kopen, kon hij feitelijk ook een leger oprichten. Een grondwetswijzing was dan niet nodig.

De Verenigde Staten en de NAVO tekenden protest aan tegen dat plan, omdat ze vreesden voor onrust. Thaci besloot het parlement daarop te vragen om uitstel, zodat Westerse diplomaten de tijd hebben om de kritische Serven over te streep te trekken.