buitenland

Kremlin: geen Russische vliegtuigen bij Idlib

Door ANP - 04 april 2017

MOSKOU/ANKARA/PARIJS (ANP/RTR) – Er zijn dinsdag geen aanvallen met Russische vliegtuigen uitgevoerd boven de Syrische provincie Idlib. Dit heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten naar aanleiding van een mogelijke gifgasaanval in die provincie. Daardoor zouden circa zestig mensen zijn gedood.

Waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten berichtten dat gevechtsvliegtuigen in de provincie Idlib een bombardement met chemische wapens hebben uitgevoerd.

De Turkse president Erdogan heeft zijn Russische ambtgenoot Poetin gebeld over de mogelijke gifgasaanval. Erdogan zei dat dergelijke onmenselijke aanvallen onaanvaardbaar zijn en dat het Russisch-Turkse vredesoverleg over Syrië in gevaar komt.

Het is niet bekend wat Poetin over de luchtaanval zei. Erdogan en Poetin zijn het erover eens dat de bestanden zoals die met het overleg zijn bereikt, overeind moeten blijven. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, heeft om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de VN gevraagd over de vermoede gifaanval.