buitenland

Macron en Le Pen naar tweede ronde

Door ANP - 24 april 2017

PARIJS (ANP/RTR) – De sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National staan in de beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegenover elkaar. De twee kandidaten kregen de meeste stemmen tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op zondag. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dat in de nacht van zondag op maandag om 05.00 uur bekend.

Macron kreeg 23,75 procent van de stemmen, le Pen 21,53 procent. De twee andere kandidaten die vooraf hoog in de peilingen stonden waren de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon en de conservatief Franois Fillon. Zij kregen respectievelijk 19,91 procent en 19,64 procent van de stemmen.

De pro-Europese Macron (39) is minister van Economische Zaken geweest onder de huidige president Franois Hollande. Hij presenteert zich als een onafhankelijke kandidaat voor het politieke midden. Macron en zijn partij En Marche! willen drastische economische hervormingen voor Frankrijk.

Peiling

Le Pen (48) is juist eurosceptisch. Haar rechts-populistische partij wil een losser samenwerkingsverband van EU-landen, uit de eurozone, afschaffen van vrij reizen in de Schengen-zone en weer paspoortcontroles bij de grens invoeren. Ook wil ze het aantal immigranten sterk inperken.

Macron lijkt de meeste kans op de presidentsbaan te maken. Volgens een peiling in opdracht van de zender M6 heeft 64 procent van de ondervraagden gezegd bij de tweede ronde op Macron te zullen gaan stemmen en 36 procent op Le Pen. Volgens een andere peiling, van Ipsos Sopra Steria, zou Macron 62 procent van de stemmen krijgen en Le Pen 38 procent.