buitenland

May: ook na brexit nog vrij verkeer personen

Door ANP - 05 april 2017

LONDEN (ANP) – De Britse premier Theresa May heeft woensdag aangegeven dat het vrije verkeer van personen zoals dat binnen de EU bestaat, om praktische redenen nog een tijd in Groot-Brittannië kan blijven gelden, terwijl het land dan al geen EU-lid meer is.

Ze suggereert volgens Britse media nu een soort overgangsregeling die moet ingaan na het bereiken van een Europees-Brits akkoord over de brexit. May schat dat personen, bedrijven en overheden dan tijd nodig zullen hebben om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

May heeft eind maart formeel het lidmaatschap van de Europese Unie opgezegd. Volgens de regels van de EU heeft het Verenigd Koninkrijk twee jaar om in onderhandelingen het vertrek te regelen en is het hoe dan ook over twee jaar geen lid meer.