buitenland

Moskou boos om afzegging bezoek Johnson

Door ANP - 09 april 2017

MOSKOU (ANP) – Rusland heeft zondag uitgehaald naar het Verenigd Koninkrijk. Het schoot de Russen in het verkeerde keelgat dat de Britse minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) vanwege de ontwikkelingen in Syrië besloot een gepland bezoek aan Moskou af te zeggen, berichtte de BBC.

Het schrappen van het bezoek roept volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de vraag op of het nog wel zin heeft met de Britten te praten. Groot-Brittannië zou geen echte invloed hebben op internationale kwesties omdat het ,,in de schaduw staat” van strategische partners, waarmee vermoedelijk wordt gedoeld op de Verenigde Staten.

Johnson ligt ook in eigen land onder vuur vanwege het besluit. De buitenlandwoordvoerder van de Schotse Nationale Partij SNP vroeg zich hardop af waarom het bezoek moest worden afgezegd. ,,Rex Tillerson gaat woensdag, dus het is niet zo dat we in een Koude Oorlog-situatie zitten waarin we niet met elkaar praten.”

Ook andere oppositiepartijen leverden kritiek. De leider van de Liberaal-Democraten noemde de minister ,,de poedel van Washington”. Ook Labour-prominent John McDonnell vond het een slecht idee om het voeren van kritische gesprekken met Moskou over te laten aan de Amerikanen. ,,Dat zouden we zelf moeten doen.”