buitenland

Moskou wekt verbazing met vluchten bij Alaska

Door ANP - 22 april 2017

ANCHORAGE (ANP) – Russische legertoestellen zijn deze week vier dagen op rij de kust van de Amerikaanse staat Alaska genaderd. De vliegtuigen vlogen daarbij de zogeheten Identificatiezone voor Luchtverdediging (ADIZ) van de staat binnen, berichtte de krant Alaska Dispatch News vrijdag (lokale tijd).

De laatste keer was donderdagavond. Toen stegen Amerikaanse en Canadese gevechtsvliegtuigen op om de Russische bommenwerpers van het type Tu-95 te onderscheppen. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de Russische toestellen waren bewapend.

Een hoge luchtmachtofficier zei dat het onduidelijk is waarom de Russen tot vier keer toe langs Alaska vlogen. ,,Dat zou je aan de Russen moeten vragen. Als je erachter komt, zouden wij het antwoord ook graag willen horen”, zei kolonel Harlie Bodine tegen de krant.

De Russische toestellen bleven buiten het Amerikaanse luchtruim, maar vlogen wel door de ADIZ. Op dat punt proberen de strijdkrachten om de vliegtuigen te identificeren. Volgens Bodine wordt de Russen geen strobreed in de weg gelegd zolang ze in het internationale luchtruim blijven en zich aan alle regels houden.