buitenland

Nipte winst Moreno bij verkiezingen Ecuador

Door ANP - 03 april 2017

QUITO (ANP/RTR/DPA) – De presidentsverkiezingen in Ecuador zijn gewonnen door de linkse regeringskandidaat Lenín Moreno Garcés. Volgens de verkiezingsraad heeft hij 51 procent van de stemmen binnen. 94 procent van de stemmen is geteld.

Zijn tegenkandidaat, de centrumrechtse Guillermo Lasso Mendoza, geeft echter de strijd namens de oppositie nog niet op. Hij eist vanwege het kleine verschil een hertelling.

De hele avond ging het gelijk op, beide kandidaten claimden de overwinning op basis van de exitpolls. Volgens onderzoeksbureau Cedatos was Lasso met 53 procent van de stemmen de winnaar. Onderzoeksinstituut Perfiles feliciteerde echter Moreno, die met 52 procent gewonnen zou hebben.

Ecuador heeft sinds begin 2007 een linkse regering onder leiding van de scheidende president Rafael Correa. Die beschermt sinds juni 2012 de Australische oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, in de ambassade in Londen. Lasso heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat hij Assange uit die ambassade weg wil hebben. Assange nam zijn toevlucht tot de ambassade nadat Engeland had bepaald dat hij moest worden uitgeleverd aan Zweden naar aanleiding van een klacht over verkrachting. Assange vreest ook uitlevering aan de VS.