buitenland

Onderzoek aanslag Joods Museum afgerond

Door ANP - 12 april 2017

BRUSSEL (ANP/BELGA) – Het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum van mei 2014 Brussel is klaar. Het federaal parket moet nu duidelijk maken wie het gaat vervolgen en of het een juryproces of een gewone rechtszaak wordt. De aanslag eiste vier levens: twee Israëlische toeristen, een vrijwilligster en een medewerker van het museum.

De voorlopige hechtenis van hoofdverdachte Mehdi Nemmouche (32) werd woensdag met twee maanden verlengd. Hij werd een week na de aanslag met wapens en een IS-vlag opgepakt in Marseille. De man heeft betrokkenheid bekend, maar zegt niet de schutter zijn.

De tweede verdachte, de 28-jarige Nacer Bendrer, werd in december 2014 aangehouden bij Marseille, ook met wapens in zijn bezit. Frankrijk leverde ook hem uit aan België, evenals Mounir Attalah (29), die de mogelijke wapenleverancier zou zijn.

De geradicaliseerde Nemmouche leerde de twee anderen kennen in de Franse gevangenis. Het parket is nog op zoek naar een vierde verdachte. Wanneer het proces van start gaat is nog onduidelijk.