buitenland

Oostenrijk neemt toch asielzoekers over

Door ANP - 12 april 2017

BRUSSEL (ANP) – Oostenrijk gaat binnenkort toch meedoen met het verplichte EU-programma om asielzoekers uit Griekenland en Italië op te nemen. Het gaat vooral om vluchtelingen uit Syrië. De lidstaten kwamen in 2015 een grootschalig herverdelingsprogramma overeen, waarvan Oostenrijk vanwege de grote aantallen migranten die het had opgenomen tot een maand geleden was vrijgesteld.

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern vindt dat zijn land genoeg heeft gedaan en zei eind vorige maand van de afspraken af te willen. Hij heeft nu alsnog aangekondigd mee te doen, meldde de Europese Commissie woensdag. De commissie had al gezegd dat een weigering niet zonder gevolgen zou blijven.

Het tempo van de herplaatsingen neemt weliswaar toe, maar sinds september 2015 zijn pas 16.340 asielzoekers verdeeld. Het aantal mensen dat in aanmerking komt is echter fors lager dan destijds verwacht, schrijft de commissie. In Griekenland wachten nu nog zo’n 14.000 kandidaten en in Italië 3500. Als het maandelijkse aantal verder wordt opgeschroefd, is het ,,perfect haalbaar’’ om deze groep in september naar andere EU-landen te hebben overgevlogen.

Morele verplichtingen

Hongarije en Polen doen nog altijd niet mee, terwijl landen als Slowakije, Bulgarije en Kroatië er de kantjes van aflopen. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) riep alle landen woensdag opnieuw op hun ,,morele en wettelijke’’ verplichtingen na te komen.

De lidstaten spraken in 2015 ook af 22.500 erkende vluchtelingen over te laten komen uit landen als Turkije, Jordanië en Libanon. Ongeveer twee derde van dit aantal is inmiddels in Europa. Als onderdeel van de deal met Turkije hebben EU-landen daarnaast nog ruim 4600 Syriërs uit Turkije ‘hervestigd’. Oostenrijk en Roemenië gaan ook aan dit programma meewerken, maar zes andere landen hebben nog geen actie ondernomen.